Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Jacques Brel


Jacques Brel

 

Wikipedie

 

Jacques Brel (8. dubna 1929, Schaerbeek – 9. října 1978, Bobigny), byl belgický šansoniér, písničkář, básník, herec a režisér.

Životopis

 

Mládí


Narodil se v Belgii v rodině soukromého podnikatele, který vlastnil továrnu na karton. Studoval jen s malým zájmem o školu (kromě hodin francouzštiny). Mladý Jacques Brel se aktivně zajímal o amatérské divadlo. Později vystudoval řečtinu, latinu a obchodní právo. Předpoklad, že jednou převezme rodinnou textilní továrnu, se nikdy nenaplnil, práce obchodníka a podnikatele ho prakticky nikdy nezajímala. V roce 1951 si vzal za ženu Thérèse Michielsen, řečenou „Miche“ (=“bochník“) a koncem téhož roku se jim narodila dcera Chantal.


Začátky


Od roku 1952 složil své první písně, které zpíval nejprve v rodinném kruhu nebo v bruselských kabaretech. Již v této době v sobě skrýval onu sílu, a to jak ve svých textech, tak ve své osobité interpretaci. Jeho rodině se tyto pokusy vůbec nelíbily, a v žádném případě jej nepodporovala v jejich pokračování. On však vytrval a v roce 1953 vydal svůj první singl. Poté opustil Brusel a sám se vydal do Paříže, na pozvání Jacquese Canettiho, objevitele nových talentů, který pracoval u Philipsu a vlastnil kabaret Les trois baudets. Jeho rodina mu odmítla další peníze, narodila se jeho druhá dcera France. Byla to léta největších problémů. V roce 1955 za ním přijela jeho žena s dětmi a usadili se v Montreuil. Vydal své první dlouhohrající album. Zpíval pro křesťanské organizace, a tak jej Georges Brassens začal přezdívat „abbé Brel“ – s velkou dávkou humoru, neboť byli přátelé.


První úspěchy


V roce 1956 se setkal s pianistou Françoise Raubera, který jej od té doby doprovázel a staral se o aranžmá jeho písní. V roce 1957 se setkal s dalším pianistou Gérardem Jouannestem, který jej potom výhradně doprovázel na scéně, zatímco François Rauber s ním pracoval ve studiu. Postupně si vytvořil své publikum a získal první úspěchy. V roce 1957 obdržela jeho druhá deska Velkou cenu Akademie Charles Cros. Koncem roku 1958 měl první úspěch v pařížské Olympii a v roce 1959 v jiné slavné pařížské hale Bobino.


Nejplodnější období


Od tohoto momentu vše na sebe navazovalo v pekelném rytmu, v roce 1966 opustil scénu. 16. května 1967 absolvoval svůj poslední recitál. V létě 1967 natočil film Rizika zaměstnání a začal cestovat po světě na plachetnici. V dalších letech se věnoval filmu jako režisér či herec (např. Dobrodružství je dobrodružství od Clauda Lelouche) V roce 1974 vše opustil a odjel na plachetnici. Byl těžce nemocen, po první operaci rakoviny plic. Usadil se na Markézách na tichomořském ostrůvku Hiva Oa. Pracoval zde jako pilot a majitel malého letadla, létal zde jako aerotaxi a vozil poštu pro místní obyvatele. V roce 1977 se vrátil do Paříže a natočil své další album, kterého se během prvního týdne prodalo neuvěřitelných více než milion kusů. Vrátil se zpět na ostrovy, ale v červenci 1978 se jeho zdravotní stav zhoršil a byl přepraven do Francie. Zemřel v říjnu téhož roku. Je pochován na Markézách, po boku Paula Gauguina. Nejen ve frankofonním světě je považován za jednoho z největších šansoniérů, hudebních skladatelů a básníků druhé poloviny 20. století. Jeho vliv na francouzskou (a belgickou) hudební scénu je stále významný. Dodnes je symbolem nonkonformismu, a některé jeho texty, přestože známé, neustále překvapují svou násilnou prozíravostí. V prosinci 2005 byl zvolen diváckým SMS hlasováním za největšího Belgičana (všech dob) ve stejnojmenné anketě státní televize RTBF.


Dílo

 

Písňová tvorba


Diskografie:


Grand Jacques – 1954
Quand On n’a Que l’Amour – 1957
Au Printemps – 1958
La Valse à Mille Temps – 1959
Marieke – 1961
Enregistrement Public à l’Olympia 1961 – 1962
Les Bourgeois – 1962
Enregistrement Public à l’Olympia 1964 – 1964
Les Bonbons – 1966
Ces Gens-Là – 1966
Jacques Brel ’67 – 1967
J’arrive – 1968
L’Homme de la Mancha – 1968
Ne Me Quitte Pas – 1972
Brel – 1977


Filmová tvorba


Režie:


Franz – 1971, v tomto filmu působil zároveň jako herec
Le Far West – 1973, v tomto filmu působil zároveň jako herec


Herec:


La Grande Peur de Monsieur Clément – 1956
Les Risques du Métier – 1967
Můj strýc Benjamin (Mon Oncle Benjamin) – 1969
La Bande à Bonnot – 1969
Les Assassins de l’Ordre – 1971
Mont-Dragon – 1971
L’aventure, c’est l’aventure – 1972
Le Bar de la Fourche – 1972
Dotěrný chlap (L’Emmerdeur) – 1973

 

Jacques Brel - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany, noty na nástroje basového klíče

song
Jacques Brel Amsterdam akordy noty tab text,
Jacques Brel Au Printemps akordy noty tab text,
Jacques Brel Bruxelles akordy noty tab text,
Jacques Brel C'est Comme Ca akordy noty tab text,
Jacques Brel Demain L'on Se Marie akordy noty tab text,
Jacques Brel Dors Ma Mie akordy noty tab text,
Jacques Brel Grand Jacques akordy noty tab text,
Jacques Brel Heureux akordy noty tab text,
Jacques Brel Il Nous Faut Regarder akordy noty tab text,
Jacques Brel Je Ne Sais Pas akordy noty tab text,
Jacques Brel Jef akordy noty tab text,
Jacques Brel J'en Appelle akordy noty tab text,
Jacques Brel La Bourree Du Celibataire akordy noty tab text,
Jacques Brel La Haine akordy noty tab text,
Jacques Brel La Chanson De Jacky akordy noty tab text,
Jacques Brel La Chanson Des Vieux Amants akordy noty tab text,
Jacques Brel La Lumiere Jaillira akordy noty tab text,
Jacques Brel L'air De La Betise akordy noty tab text,
Jacques Brel L'aventure akordy noty tab text,
Jacques Brel Le Diable (Ca Va) akordy noty tab text,
Jacques Brel Le Fou Du Roi akordy noty tab text,
Jacques Brel Les Bles akordy noty tab text,
Jacques Brel Les Bourgeois akordy noty tab text,
Jacques Brel Les Pieds Dans Le Ruisseau akordy noty tab text,
Jacques Brel Les Timides akordy noty tab text,
Jacques Brel Les Vieux akordy noty tab text,
Jacques Brel L'homme Dans La Cite akordy noty tab text,
Jacques Brel Litanies Pour Un Retour akordy noty tab text,
Jacques Brel Madeleine akordy noty tab text,
Jacques Brel Pourquoi Faut-il Que Les Hommes S'ennuient? akordy noty tab text,
Jacques Brel Priere Paienne akordy noty tab text,
Jacques Brel Quand On A Que L'amour akordy noty tab text,
Jacques Brel Qu'avons-nous Fait akordy noty tab text,
Jacques Brel Saint-pierre akordy noty tab text,
Jacques Brel S'il Te Faut akordy noty tab text,
Jacques Brel Sur La Place akordy noty tab text,
Jacques Brel Une Ile akordy noty tab text,
Jacques Brel Voici akordy noty tab text,