Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Filtry

nástroje

Kytara (4)

Wes Montgomery


Wes Montgomery Live in '65 Full Concert 1

Wes Montgomery (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)

John Leslie “Wes” Montgomery (6. března 1923, Indianapolis, Indiana – 15. června 1968, tamtéž) byl americký jazzový kytarista, několikrát oceněný cenou Grammy.[1] Během svého života si vypracoval svou vlastní techniku hry na kytaru. Mezi svými kytarovými vzory ho uvádějí takoví kytaroví velikáni jako např. Carlos Santana, Jimi Hendrix, Pat Metheny, George Benson nebo Joe Satriani.

 

Hudební kariéra

 

Na začátku své hudební dráhy cestoval Wes Montgomery s orchestrem vibrafoninsty Lionela Hamptona a hraje na všech nahrávkách tohoto orchestru z let 1948–50. Pak se vrátil do rodného Indianapolis a až do roku 1957 vůbec nenahrával. V prosinci 1957 se opět objevil v nahrávacím studiu. Tentokráte se svými bratry Monkem a Buddym a trumpetistou Freddiem Hubbardem (pro kterého to bylo první nahrávání). Hodně desek z let 1957–1959, na kterých hraje se svými bratry Monkem (baskytara) a Buddym (vibrafon, klavír) vyšla na labelu Pacific Jazz.

 

Od roku 1959 nahrává Montgomery pro label Riverside Records a to až do roku 1963, kdy tato nahrávací společnost zbankrotovala. [2] Nahrávky z tohoto období jsou jazzovými fanoušky a kritiky považovány za Montgomeryho nejlepší a nejvlivnější. Dvě nahrávací session z ledna 1960, které byly vydány na albu The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery. Montgomery na nich hraje s kvartetem pianisty Tommyho Flanagana, basisty Percyho Heatha a bubeníka Alberta “Tootie” Heatha. Na tomto albu je asi nejslavnější montgomeryho skladba Four of Six. Téměř všechna montgomeryho práce pro label Riverside byla s malými jazzovými tělesy, většinou to byla kvartety nebo kvintety. Většinou dohromady hráli svižné swingové skladby a pomalé melancholické balady.

 

V roce 1964 přechází Montgomery na dva roky k Verve Records. Během těchto let hraje Montgomery většinou s různými orchestry a jeho hudba se pomalu začíná přesouvat od jazzu k pop music. Jedinou významnou výjimkou bylo živé album Smokin’ at the Half Note, které nahrál společně s Winton Kelly Triem. Jeho živé koncerty, které odehrál během této doby, byly ale stále velmi nadprůměrné. Svědčí o tom například i audio i video nahrávky z roku 1965 z jeho koncertního turné po Evropě.

 

Po dvou letech u Verve začal montgomery vydávat u A&M Records. Jeho hudební kariéra tak definitivně sklouzla k popu. Všechna tři alba, které během nahrávání pro Verve vydal (vyšla v letech 1967 a 68) obsahovala většinou orchestrální cover verze známých popových hitů v orchestrálním hávu (Scarborough Fair, I Say a Little Prayer for You, Eleanor Rigby a další). Byly to instrumentálky, kde melodickou linku hrála právě montgomeryho kytara. Tyto nahrávky byly sice nejprodávanější ze všech za celou jeho kariéru, kritika je ovšem zavrhla. Svými inovativními sólovými riffy ale i přesto inspiroval mnoho jazzových kytaristů.


Diskografie (částečná)

 

* Fingerpickin' (1958)
* Far Wes (1958)
* The Wes Montgomery Trio (1959)
* The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery (1960)
* Cannonball Adderley and the Poll-Winners (1960)
* Movin' Along (1960)
* The Montgomery Brothers (1960)
* The Montgomery Brothers in Canada (1961)
* So Much Guitar! (1961)
* Groove Yard (1961)
* Bags Meets Wes! (with Milt Jackson) (1961)
* Full House (1962)
* Fusion!: Wes Montgomery with Strings (strings arranged by Jimmy Jones) (1963)
* Boss Guitar (1963)
* Guitar On The Go (1963)
* The Alternative Wes Montgomery (alternate takes for previously issued albums) (1963)
* Portrait of Wes (1963)
* Movin' Wes (1964)
* Bumpin' (arranged and conducted by Don Sebesky) (1965)
* Smokin' at the Half Note (1965)
* Goin' Out of My Head (arranged and conducted by Oliver Nelson) (1965)
* Tequila (arranged and conducted by Claus Ogerman) (1966)
* California Dreaming (arranged and conducted by Don Sebesky) (1966)
* Jimmy & Wes: The Dynamic Duo (with Jimmy Smith) (1966)
* Further Adventures of Jimmy and Wes (with Jimmy Smith) (1966)
* A Day in the Life (arranged and conducted by Don Sebesky) (1967)
* Down Here on the Ground (arranged and conducted by Don Sebesky) (1968)
* Road Song (arranged and conducted by Don Sebesky) (1968)
* Willow Weep for Me (unused takes from the Smokin' at the Half Note session; overdubbed woodwinds and brass arranged and conducted by Claus Ogerman) (1968)

 

Ocenění

 

* 1966 - Grammy Award za album Goin' Out of My Head [1]
* 1969 - Grammy Award za album Willow Weep for Me [1]

 

Wes Montgomery - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany, noty na nástroje basového klíče

song
Wes Montgomery Airegin akordy noty tab text,
Wes Montgomery Besame Mucho akordy noty tab text,
Wes Montgomery Blue'n'boogie akordy noty tab text,
Wes Montgomery Dearly Beloved akordy noty tab text,
Wes Montgomery Ecaroh akordy noty tab text,
Wes Montgomery Golden Earrings akordy noty tab text,
Wes Montgomery In Your Own Sweet Way akordy noty tab text,
Wes Montgomery Satin Doll akordy noty tab text,
Wes Montgomery The Way You Look Tonight akordy noty tab text,
Wes Montgomery Whisper Not akordy noty tab text,
Wes Montgomery Yesterdays akordy noty tab text,