Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Filtry

nástroje

Klavír (8)

Všechny nástroje (1)

Oscar Peterson


Oscar Peterson (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)
 

Oscar Emmanuel Peterson, CC, CQ, O.Ont. (15. srpna 1925, Montreal, Quebec - 23.prosince 2007 Mississauga, Ontario) byl kanadský jazzový pianista a skladatel, některými kritiky pokládán za jednoho z nejlepších pianistů všech dob (Scott Yanow, 2004). Jeho hudba je plná swingu a jazzových improvizací. V Evropě byl známý také díky svým častým koncertům – vystupoval zde totiž každý rok. Jeho velkým vzorem byl legendární jazzový pianista Art Tatum.

 

Životopis

 

Vyrůstal ve čtvrti Little Burgundy v Montrealu ve státě Quebec. V pěti letech se začal učit hře na trubku a piáno, avšak od sedmi se kvůli prodělané tuberkulóze věnoval pouze hře na piáno. První setkání s hudbou formou výuky mu dopřával jeho otec, amatérský trumpetista a pianista. Díky své sestře, která ho také vyučovala, dosáhl vysoké úrovně hráčského umu a virtuozity. Prvním "opravdovým" učitelem byl maďarský pianista Paul de Marky[1], jenž byl sám studentem Franze Liszta. Netrvalo dlouho a mladý Oscar propadl kouzlu jazzu a zejména stylu boogie-woogie a právě díky tomu byl ve své době nazýván jako "the Brown Bomber of the Boogie-Woogie". Ve věku devíti let hrál takovým způsobem, že působil mezi profesionály jako rovnocenný kolega. Mnoho let cvičil čtyři až šest hodin denně a teprve v následujících letech snížil každodenní lekce na jednu až dvě hodiny. V roce 1940, ve věku čtrnácti let vyhrál národní hudební soutěž pořádanou "Canadian Broadcasting Corporation" a právě tohle byl okamžik, který jej zařadil mezi profesionální hudebníky.

 

Jedněmi z mnohých, kteří na měj v době jeho mládí měli vliv, byli Teddy Wilson, Nat "King" Cole, James P. Johnson a legendární Art Tatum. Brzy si vydobyl renomé jako technicky zdatný a melodicky nápaditý jazzový pianista a začal se pravidelně objevovat v kanadských rádiích. Jeho první vystoupení v USA se konalo roku 1949 v newyorské Carnegie Hall.

 

Během své kariéry hrál např. s Rayem Brownem, Benem Websterem, Miltem Jacksonem, Herb Ellisem, Barney Kesselem, Ed Thigpenem, Niels-Henning Ørsted Pedersenem, Louis Armstrongem, Stéphanem Grappellim, Ellou Fitzgerald, Clarkem Terrym, Joe Passem, Countem Basiem.

 

Důležitým momentem kariéry bylo zahájení spolupráce se značkami hudebního manažera Normanem Granzem (především Verve records) koncertní série „Jazz at the Philharmonic“, kde měl příležitost si zahrát s nejvýznamnějšími osobnostmi jazzu své doby. Granz zůstal Petersonovým manažerem po většinu kariéry. Někteří odborníci jsou toho názoru, že jeho nejlepší nahrávky jsou ty z konce šedesátých a začátku sedmdesátych let. Od roku 1973 vycházely jeho desky pod Granzovým vydavatelstvím Pablo Records, v 90. letech pak ve vydavatelství Telarc.

 

Roku 1993 prodělal mozkovou mrtvici, která trvale oslabila jeho levou polovinu těla. Tím byl na dva roky postaven mimo dění. Tuto překážku však posléze překonal a až do svého skonu omezeně koncertoval.

 

V roce 1997 obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a také cenu International Jazz Hall of Fame Award, což dokazuje, že je stále považován za jednoho z nejlepších jazzových hráčů všech dob.[2]


Diskografie

 

* 1945 – I Got Rhythm
* 1947 – Rockin' in Rhythm
* 1950 – Oscar Peterson At Carnegie Hall
* 1951 – Oscar Peterson Plays Cole Porter
* 1952 – Lester Young - The President Plays with the Oscar Peterson Trio
* 1952 – Oscar Peterson Plays Duke Ellington
* 1956 – At the Stratford Shakespearean Festival
* 1959 – A Jazz Portrait of Frank Sinatra
* 1959 – The Jazz Soul of Oscar Peterson
* 1959 – Oscar Peterson Plays the Duke Ellington Song Book
* 1959 – Oscar Peterson Plays the George Gershwin Song Book
* 1959 – Oscar Peterson Plays the Cole Porter Song Book
* 1959 – Oscar Peterson Plays Porgy and Bess
* 1967 – Jazz at the Philharmonic - The Greatest Jazz Concert in the World
* 1968 – My Favorite Instrument
* 1969 – Motions and Emotions
* 1969 – Hello Herbie
* 1970 – Oscar Peterson in Paris
* 1970 – Tristeza on Piano
* 1970 – Another Day
* 1970 – Oscar Peterson, Milt Jackson - Reunion Blues
* 1972 – The Oscar Peterson Trio in Tokyo
* 1972 – Solo
* 1982 – Freedom Song The Oscar Peterson Big 4 in Japan '82 (Oscar Peterson, Joe Pass, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Martin Drew)
* 1983 – A Tribute to My Friends
* 1983 – If You Could See Me Now
* 1986 – Benny Carter Meets Oscar Peterson
* 1984 – Easter Suite
* 1990 – The Legendary Oscar Peterson Trio Encore at the Blue Note
* 1990 – The Legendary Oscar Peterson Trio Live at the Blue Note
* 1990 – The Legendary Oscar Peterson Trio Saturday Night at the Blue Note
* 1990 – The Legendary Oscar Peterson Trio Last Call at the Blue Note
* 1992 – Exclusively for My Friends
* 1994 – Side by Side (Oscar Peterson, Itzhak Perlman)
* 1994 – Some of My Best Friends Are….The Piano Players (Ray Brown)
* 1995 – The More I See You (Oscar Peterson, Benny Carter, Clark Terry, Ray Brown)
* 1995 – An Oscar Peterson Christmas
* 1996 – Oscar in Paris
* 1996 – Live at the Town Hall
* 1999 – Oscar Peterson Plays the Duke Ellington Song Book (1999)
* 1999 – A Summer Night in Munich
* 1999 – My Personal Choice
* 2000 – Trail of Dreams: A Canadian Suite
* 2001 – Oscar's Ballads
* 2004 – A Night in Vienna

 

Oscar Peterson - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany

product_code
Oscar Peterson Ballad To The East akordy noty tab text,
Oscar Peterson Blues For Martha akordy noty tab text,
Oscar Peterson Blues For Smedley akordy noty tab text,
Oscar Peterson Blues Of The Prairies akordy noty tab text,
Oscar Peterson Cakewalk akordy noty tab text,
Oscar Peterson Gravy Waltz akordy noty tab text,
Oscar Peterson Hallelujah Time akordy noty tab text,
Oscar Peterson He Has Gone akordy noty tab text,
Oscar Peterson Heraldry akordy noty tab text,
Oscar Peterson Hogtown Blues akordy noty tab text,
Oscar Peterson Hymn To Freedom akordy noty tab text,
Oscar Peterson It's On akordy noty tab text,
Oscar Peterson Jubilation akordy noty tab text,
Oscar Peterson Lady Di's Waltz akordy noty tab text,
Oscar Peterson Land Of The Misty Giants akordy noty tab text,
Oscar Peterson Laurentide Waltz akordy noty tab text,
Oscar Peterson Let The World Sing akordy noty tab text,
Oscar Peterson London Gets Ready akordy noty tab text,
Oscar Peterson Love Ballade akordy noty tab text,
Oscar Peterson March Past akordy noty tab text,
Oscar Peterson Nigerian Marketplace akordy noty tab text,
Oscar Peterson Noreen's Nocturne akordy noty tab text,
Oscar Peterson Place St. Henri akordy noty tab text,
Oscar Peterson Roundalay akordy noty tab text,
Oscar Peterson Royal Honeymoon akordy noty tab text,
Oscar Peterson Sushi akordy noty tab text,
Oscar Peterson The Continental akordy noty tab text,
Oscar Peterson The Gentle Waltz akordy noty tab text,
Oscar Peterson The Smudge akordy noty tab text,
Oscar Peterson The Strut akordy noty tab text,
Oscar Peterson Truffles akordy noty tab text,
Oscar Peterson Wheatland akordy noty tab text,
Oscar Peterson When Summer Comes akordy noty tab text,