Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Filtry

nástroje

Keyboard (1)

Klavír/zpěv/kytara (3)

Nat King Cole


Nat King Cole

 

Wikipedie

 

Nat King Cole, občanským jménem Nathaniel Adams Coles (17. března 1919, Montgomery, Alabama, – 15. února 1965, Santa Monica, Kalifornie), byl americký jazzový pianista, hudební skladatel a zpěvák s jemným barytonovým hlasem. Byl jedním z prvních afroameričanů, kteří se pravidelně objevovali v televizních pořadech a po smrti dosáhl celosvětové popularity. Řadí se mezi nejvýznamnější postavy hudební historie Spojených států.

 

Osobní život

 

Narodil se v roce 1919 v Montgomery, hlavním městě státu Alabama. Ve čtyřech letech se rodina přestěhovala do Chicaga v Illinois, kde se jeho otec stal baptistickým duchovním. Od své matky Perliny, kostelní varhanice, se v dětství začal učit hrát na varhany. Měl tři bratry Eddieho, Ika a Freddyho. Rodina žila na chicagském předměstí Bronzeville.

 

V roce 1936 začal hrát v bandu Rogues Of Rhythm. Poté se roku 1939 stal zakládajícím členem losangelského jazzového King Cole Tria. Vedle hraní na piano se od 40. let stále více věnoval zpěvu a účinkoval s řadou velkých orchestrů. Objevil se v mnoha televizních pořadech, stejně jako ve filmech. V 50. a 60. letech směřoval svou produkcí k většinovému středovému proudu pop music, čímž získal masovou popularitu.

 

23. srpna 1956 zpíval v San Franciscu na Republikánském národním sjezdu, který nominoval prezidentského kandidáta. O čtyři roky později se zúčastnil také Demokratického národního sjezdu 1960, kde podpořil prezidentského kandidáta Johna F. Kennedyho. Poté jej Frank Sinatra vybral jako jednoho z umělců, který účinkoval v rámci inauguračních plesů 20. ledna 1961. S prezidenty J. F. Kennedym a L. B. Johnsonem několikrát diskutoval o občanských právech.

 

V roce 1948 se rozvedl s první ženou Nadine Robinsonovou. Šest dnů poté se oženil podruhé se zpěvačkou Marií Hawkinsovou Ellingtonovou, se kterou vychovával pět dětí: zpěvačku Natalie (nar. 1950), adoptovanou dcerou Carole (dceru sestry Marie, 1944-2009), adoptovaného syna Nata Kellyho Colea (1959-1995), který zemřel na AIDS ve 36 letech a dvojčata Casey a Timolinu (nar. 1961).

 

Zemřel ve 45 letech na karcinom plic v Nemocnici sv. Jana (St. John's Hospital) v kalifornské Santa Monice.

 

V roce 2000 byl in memoriam uveden do Síně slávy Rock and Rollu.


Diskografie

 

1944 The King Cole Trio (LP)
1946 The King Cole Trio Volume 2 (LP)
1948 The King Cole Trio Volume 3 (LP)
1950 Nat King Cole at the Piano (LP)
1951 King Cole for Kids (LP)
1952 Penthouse Serenade (LP)
1952 Top Pops (LP)
1952 Harvest of Hits (LP)
1953 Nat King Cole Sings for Two In Love (LP)
1954 Unforgettable (LP)
1955 Penthouse Serenade (LP)
1955 Nat King Cole Sings for Two In Love (LP )
1955 10th Anniversary Album (LP)
1955 Top Pops (LP)
1955 The Piano Style of Nat King Cole
1956 Ballads of the Day
1957 This Is Nat King Cole
1957 After Midnight
1957 Just One of Those Things
1957 Love Is the Thing
1958 Cole Español
1958 St. Louis Blues
1958 The Very Thought of You
1958 To Whom It May Concern
1959 Welcome to the Club
1959 A Mis Amigos
1960 Tell Me All About Yourself
1960 Everytime I Feel the Spirit
1960 Wild Is Love
1960 The Magic of Christmas
1961 The Nat King Cole Story
1961 The Touch of Your Lips
1962 Nat King Cole Sings/George Shearing Plays
1962 Ramblin' Rose
1962 Dear Lonely Hearts
1962 More Cole Español
1963 Those Lazy-Hazy-Crazy Days of Summer
1963 Where Did Everyone Go?
1964 Nat King Cole Sings My Fair Lady
1964 Let's Face the Music! (nahráno v roce 1961)
1964 I Don't Want to Be Hurt Anymore
1965 L-O-V-E
 

Filmografie


Filmy

 

Občan Kane (1941) (pouze hlas)
Here Comes Elmer (1943)
Pistol Packin' Mama (1943)
Pin Up Girl (1944)
Stars on Parade (1944)
Swing in the Saddle (1944)
See My Lawyer (1945)
Breakfast in Hollywood (1946)
Killer Diller (1948)
Make Believe Ballroom (1949)
Modrá gardenie (1953)
Small Town Girl (1953)
Rock 'n' Roll Revue (1955)
Rhythm and Blues Revue (1955)
Basin Street Revue (1956)
The Scarlet Hour (1956)
Istanbul (1957)
China Gate (1957)
St. Louis Blues (1958)
Night of the Quarter Moon (1959)
Schlager-Raketen (1960)
Dívka ze Západu (1965)

 

Další

 

King Cole Trio & Benny Carter Orchestra (1950)
Nat King Cole and Joe Adams Orchestra (1952)
Nat King Cole and Russ Morgan and His Orchestra (1953)
The Nat King Cole Musical Story (1955)

 

Nat King Cole - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany

product_code
Nat King Cole (I Love You) For Sentimental Reasons akordy noty tab text,
Nat King Cole A Beautiful Friendship akordy noty tab text,
Nat King Cole A Blossom Fell akordy noty tab text,
Nat King Cole Angel Eyes akordy noty tab text,
Nat King Cole Answer Me (My Love) akordy noty tab text,
Nat King Cole Around The World akordy noty tab text,
Nat King Cole Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes) [Kosma, Joseph] [Mercer, Johnny] akordy noty tab text,
Nat King Cole Ballerina akordy noty tab text,
Nat King Cole Because You're Mine akordy noty tab text,
Nat King Cole Body And Soul akordy noty tab text,
Nat King Cole Calypso Blues akordy noty tab text,
Nat King Cole Darling Je Vous Aime Beaucoup akordy noty tab text,
Nat King Cole Darling, Je Vuos Aime Beaucoup akordy noty tab text,
Nat King Cole Get Your Kicks On Route 66 akordy noty tab text,
Nat King Cole Honeysuckle Rose akordy noty tab text,
Nat King Cole I Remember You akordy noty tab text,
Nat King Cole I Should Care akordy noty tab text,
Nat King Cole If I May akordy noty tab text,
Nat King Cole It's Only A Paper Moon akordy noty tab text,
Nat King Cole Let There Be Love akordy noty tab text,
Nat King Cole Let's Face The Music And Dance akordy noty tab text,
Nat King Cole Love Is The Thing akordy noty tab text,
Nat King Cole Love Letters akordy noty tab text,
Nat King Cole Lush Life akordy noty tab text,
Nat King Cole Makin' Whoopee akordy noty tab text,
Nat King Cole Mona Lisa akordy noty tab text,
Nat King Cole Moon Love akordy noty tab text,
Nat King Cole Mother Nature And Father Time akordy noty tab text,
Nat King Cole Nature Boy akordy noty tab text,
Nat King Cole Non Dimenticar akordy noty tab text,
Nat King Cole Orange Coloured Sky akordy noty tab text,
Nat King Cole Ramblin' Rose akordy noty tab text,
Nat King Cole Red Sails In The Sunset akordy noty tab text,
Nat King Cole Send For Me akordy noty tab text,
Nat King Cole Smile akordy noty tab text,
Nat King Cole Somewhere Along The Way akordy noty tab text,
Nat King Cole Star Dust akordy noty tab text,
Nat King Cole Stay As Sweet As You Are akordy noty tab text,
Nat King Cole Straighten Up And Fly Right akordy noty tab text,
Nat King Cole Sweet Lorraine akordy noty tab text,
Nat King Cole Sweet Sue - Just You akordy noty tab text,
Nat King Cole Tangerine akordy noty tab text,
Nat King Cole That's My Girl akordy noty tab text,
Nat King Cole The Christmas Song akordy noty tab text,
Nat King Cole The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire) akordy noty tab text,
Nat King Cole The Touch Of Your Lips akordy noty tab text,
Nat King Cole The Very Thought Of You akordy noty tab text,
Nat King Cole These Foolish Things akordy noty tab text,
Nat King Cole Those Lazy Hazy Crazy Days Of Summer akordy noty tab text,
Nat King Cole Tonight You Belong To Me akordy noty tab text,
Nat King Cole Too Young To Go Steady akordy noty tab text,
Nat King Cole Twilight On The Trail akordy noty tab text,
Nat King Cole Unforgettable akordy noty tab text,
Nat King Cole When I Fall In Love akordy noty tab text,
Nat King Cole When I Take My Sugar To Tea akordy noty tab text,
Nat King Cole Where Can I Go Without You? akordy noty tab text,
Nat King Cole Yes! We Have No Bananas akordy noty tab text,