Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Filtry

nástroje

Kytara (4)

Def Leppard


DEF LEPPARD - Love Bites (Official Music Video)

Def Leppard (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)

Def Leppard jsou britská hardrocková skupina, která se zformovala v Sheffieldu v roce 1977, na vrcholu své popularity byla na přelomu 80. a 90. let 20. století.

 

První vystoupení kapely se konalo o Vánocích 1977 pro 6 přátel, kdy se hrálo 6 skladeb. V roce 1980 vychází debut On Through the Night, rok na to High 'n' Dry. Během let se Def Leppard dostávali výš a výš na žebříčku popularity, velkým skokem kupředu bylo album Pyromania (1983), prodalo se přes 7 milionů nosičů. Před nahráním tohoto alba došlo k personální změně. Kytarista Pete Willis byl pro své problémy s alkoholem nahrazen Philem Collenem.

 

Def Leppard byli několikrát stíháni nepřízní osudu. Poprvé v roce 1984, kdy bubeník Rick Allen ztratil při autohavárii levou paži. Avšak ani to nebylo překážkou pro další pokračování ve hře na bicí. Dle zpěváka Joe Elliotta se díky elektronickému systému stal Rick „lepším bubeníkem“, než byl kdy před tím. Rickova souprava byla kompletně elektronická od roku 1986 do roku 1995, poté se Rick pomalu vracel k akustickým bicím.

 

Prvním albem nahraným po Rickově nehodě je veleúspěšná Hysteria (1987) (prodej tohoto alba se vyšplhal na neuvěřitelných 17 milionů nosičů). Začíná obří světové turné, v Americe dokonce hrají „v kruhu“, tedy uprostřed haly s hledištěm kolem dokola.

 

V roce 1991 uštědřil osud kapele další, tentokráte nejtvrdší ránu. Po smrtelné kombinaci alkoholu a drog umírá dne 8. ledna ve svém londýnském bytě ve věku 30 let vynikající kytarista Steve Clark. Pro ostatní členy kapely je to obrovská ztráta, se kterou se jen těžce srovnávají. Další album Adrenalize (1992) je nahráváno pouze ve čtyřech, všechny kytarové party má na svých bedrech Phil Collen. Zhostil se jich však výborně. Na albu se nachází piseň White Lightning, věnovaná památce Steva Clarka. Při poctě Freddiemu Mercurymu na stadionu ve Wembley je představen nový člen Def Leppard - Vivian Campbell (Dio, Whitesnake). Vivian do kapely perfektně zapadl. V Americe byla Adrenalize číslo jedna a zůstala tam dalších pět týdnů s prodejem šesti miliónů nosičů. V Japonsku, Mexiku a dalších zemích se stala nejprodávanějším albem Def Leppard v historii.

 

V roce 1993 je vydáno retrospektivní album Retro Active, obsahující starší dosud nevydané skladby, ve spoustě z nich hraje ještě Steve Clark.

 

Další album Vault (1995) přineslo výběr největších hitů kapely + jednu novou skladbu When Love & Hate Collide. Rok na to vychází Slang. Jedná se o netradiční dílo s nezvyklým soundem, spousta fanoušků byla touto změnou zaskočena. Rok 1999 přinesl album Euphoria, která byla kritiky oprávněně považována za návrat ke kořenům a ke klasické tvorbě Def Leppard. V roce 2002 vychází desáté album, pojmenované jednoduše X (prostě římských 10). Následně vychází další dvě výběrová alba, Best of' (2004) a Rock of Ages: The Definitive Collection (2005).

 

V roce 2006 pak vychází album Yeah!, což je sbírka coververzí z let sedmdesátých. Členové kapely tímto albem chtěli současné generaci připomenout éru glam rocku, ze které kapela vzešla.

 

 

Sestava


Současní členové

 

* Joe Elliott - zpěv, klávesy, kytara (1977-dosud)
* Phil Collen - kytara, zpěv(1982-dosud)
* Vivian Campbell - kytara, doprovodný zpěv (1992-dosud)
* Rick Savage - baskytara, klávesy, zpěv(1977-dosud)
* Rick Allen - bicí, perkuse (1978-dosud)

 

Bývalí členové

 

* Steve Clark - kytara, doprovodný zpěv (1978-1991)
* Pete Willis - kytara, doprovodný zpěv (1977-1982)
* Tony Kenning - bicí, perkuse (1977-1978)
* Frank Noon - bicí, perkuse (1978)

 

Muzikanti na tour

 

* Jeff Rich - bicí, perkuse (srpen 1986 - pomocník Ricka Allena)

 

Diskografie

 

* The Def Leppard E.P. (1979)
* On Through The Night (1980)
* High 'N' Dry (1981)
* Pyromania (1983)
* Hysteria (1987)
* Adrenalize (1992)
* Retro Active (1993)
* Vault (1995)
* Slang (1996)
* Euphoria (1999)
* X (2002)
* Best Of Def Leppard (kompilace) (2004)
* Rock Of Ages (kompilace) (2005)
* Yeah! (album s covery) (2006)
* Hysteria (Deluxe Edition) (2006)
* Songs From The Sparkle Loungle (2008)

 

The Def Leppard World - Discography


DVD/Video

 

* Historia (1988)
* In The Round In Your Face (1989)
* Visualize (1993)
* Video Archive (1995)
* Best Of - The Videos (2004)

 

Def Leppard - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varh

product_code
Def Leppard Animal akordy noty tab text,
Def Leppard Another Hit And Run akordy noty tab text,
Def Leppard Armageddon It akordy noty tab text,
Def Leppard Bringin' On The Heartbreak akordy noty tab text,
Def Leppard Bringing On The Heartbreak akordy noty tab text,
Def Leppard Foolin' akordy noty tab text,
Def Leppard High 'N' Dry (Saturday Night) akordy noty tab text,
Def Leppard Hysteria akordy noty tab text,
Def Leppard Let It Go akordy noty tab text,
Def Leppard Let's Get Rocked akordy noty tab text,
Def Leppard Love Bites akordy noty tab text,
Def Leppard Photograph akordy noty tab text,
Def Leppard Pour Some Sugar On Me akordy noty tab text,
Def Leppard Rock Brigade akordy noty tab text,
Def Leppard Rock Of Ages akordy noty tab text,
Def Leppard Rock! Rock! (Till You Drop) akordy noty tab text,
Def Leppard Rocket akordy noty tab text,
Def Leppard Rocks Off akordy noty tab text,
Def Leppard Too Late For Love akordy noty tab text,
Def Leppard Wasted akordy noty tab text,
Def Leppard Womenany akordy noty tab text,