Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Dolly Parton


Dolly Parton - Home

Dolly Parton (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)
 

Dolly Rebecca Parton (* 19. ledna 1946 Sevierville, Tennessee, USA) je americká country zpěvačka a skladatelka, herečka a filantropka. Je nositelkou ceny Grammy, na svém kontě má více jak 100 miliónů prodaných hudebních nosičů. V roce 2006 byla v Kennedyho centru oceněna za své umělecké dílo a celoživotní přínos pro americkou kulturu.

 

Přestože od jejího prvního velkého hitu uplynulo už více než čtyřicet let, stále zůstává jednou z nejúspěšnějších country zpěvaček současnosti, za což si také vysloužila přezdívku „Královna country“. Dvacet pět jejích skladeb vystoupalo až na vrchol americké singlové hitparády a 41 jejích alb se umístilo v nejlepší desítce americké hitparády country alb.

 

Je známá svým charakteristickým sopránem, smyslnou postavou, oblibou okázalých šatů a košilatých anekdot.
 

Původ

 

Narodila se jako čtvrté dítě z dvanácti sourozenů v Sevierville, Tennessee. Jejími rodiči byli Robert Lee Parton a Avie Lee Owens. Její sourozenci jsou Willadeene Parton (básnířka), David Parton, Denver Parton, Bobby Parton, Stella Parton (zpěvačka), Cassie Parton, Larry Parton (zemřel krátce po narození), Randy Parton (zpěvák), dvojčata Floyd Parton (hudební skladatel) a Freida Parton (zpěvačka), a Rachel Dennison (herečka).
 

Rodina Partonových byla velmi chudá, bydlela ve zpustlé vesnické chatrči s jedinou světnicí poblíž národního parku Great Smoky Mountains, který leží v jižní části Apalačských hor na hranicích států Tennessee a Severní Karolína. Její rodiče byli členy farnosti Pentekostálního hnutí, které je charakteristické hlasitými společnými modlitbami a zpěvem spirituálů za doprovodu hudby. Dolly tak bývala ve svém mládí často ovlivňována atmosférou společného hudebního zážitku. V jednom ze svých interview Dolly poznamenala, že její dědeček byl pentekostálním kazatelem. Dodnes na svých koncertech běžně vystupuje i se spirituály.


Hudební začátky

 

Dolly začala už jako devítiletá zpívat na veřejnosti. Zpočátku se jednalo hlavně o vystupování v televizních a rozhlasových programech na lokálních vysílacích kanálech na východě státu Tennessee. Jako třináctiletá nahrála svoje první album u malého místního hudebního vydavatele Goldband, a vystoupila v programu The Grand Ole Opry, který dodnes každý týden v sobotu večer živě (od 18. října 1925) vysílá Nashville! XM Radio na jedenáctém kanále spolu s televizními přenosy na Great American Country network. Den po tomto vystoupení odmaturovala a v roce 1964 se přestěhovala do Nashville.

 

Svých prvních úspěchů v hudbě dosáhla jako autorka hitů, které nazpívali Hank Williams, Jr. a Skeeter Davis. Koncem roku 1965 podepsala smlouvu s vydavatelem Monument Records jako interpretka hudebního žánru bubblegum pop, nahrála jeden národní hitový singl Happy, Happy Birthday Baby, který se ale do žebříčku Billboard Top 100 nedostal a i její další tehdejší písničky neslavily ve Spojených státech významnější úspěchy.


Hudební kariéra
 

V roce 1967 po úspěchu skladby Put It Off Until Tomorrow z roku 1966, kterou Dolly napsala pro Billa Phillipse (dosáhl s ní 6. příčku v country žebříčku), jí její vydavatelství povolilo nahrát dva country singly Dumb Blonde (jeden z mála, kterých není autorkou) a Something Fishy. První se vyšplhal na 24. místo a druhý na 17. místo v žebříčku a tyto skladby sa staly základem pro první kompletní hudební album Dolly Partonové, které vyšlo pod názvem Hello I'm Dolly. V tomtéž roce požádal Porter Wagoner Dolly Parton o spolupráci v jeho televízním programu věnovaném country žánru. Dolly v něm nahradila odcházející Normu Jean. Zároveň Dolly podepsala smlouvu s vydavatelstvím RCA Victor, u kterého Wagoner nahrával. Od této chvíle začala úspěšná umělecká spolupráce těchto dvou umělců, která přetrvala celá dvě desetiletí. Stali se úspěšnými reprezentaty country žánru jako duet ale i jako sóloví umělci. Jejich první spoločný sing, coververzia skladby The Last Thing on My Mind od Toma Paxtona, se hned dostal do Top Ten Country a byl prvnímm a jediným duetem, který slavil takoto úspěch v následujících letech.

 

Patří mezi nejtalentovanější a nejplodnější autorky skladeb ve stylu country. Z jejích až doteď nahraných bezmála 600 skladeb 37 získalo ocenění. S Wagonerem nahrávala duety sedm let, když se rozhodla v roce 1974 vydat sólový singl I Will Always Love You. Singl se dostal na první příčku country hitparád, o nahrávku cover verze skladby projevil zájem i Elvis Presley. Dolly zpočátku souhlasila ale jen do doby dokud Presleyův manažer nedodal, že v případě této náhrávky (cover verze) bude Presley vlastnit většinu práv k ní, poté svůj souhlas odvolala. Později Dolly získala více jako 6 milónů dolarů za cover verzi této skladby, kterou nazpívala Whitney Houston pro soundtrack k filmu Bodyguard.


Rodina

 

Dne 30. května 1966 se jako dvacetiletá po dvouleté známosti vdala v Ringgoldu, Georgia za Carla Deana. Dean v té době rozbíhal v Nashville obchod s výrobou asfaltu. Carl a Dolly nemají dodnes žádné potomky, Dolly je díky množství svých sourozenců vícenásobnou tetou a kmotrou americké herečky a zpěváčky Miley Cyrus.


Diskografie

Alba

 

* 1967 "Hello, I’m Dolly" (#11 COUNTRY)
* 1967 "Just Between You And Me" (#8 COUNTRY)
* 1968 "Just Because I'm a Woman" (#22 COUNTRY)
* 1968 "Just the Two of Us" #184 U.S. (#5 COUNTRY)
* 1969 "In The Good Old Days (When Times Were Bad)" (#15 COUNTRY)
* 1969 "Always, Always" #162 U.S. (#5 COUNTRY)
* 1969 "My Blue Ridge Mountain Boy" #194 U.S. (#6 COUNTRY)
* 1970 "As Long as I Love" (Monument)
* 1970 "The Fairest of Them All" (#13 COUNTRY)
* 1970 "Porter Wayne and Dolly Rebecca" #137 U.S. (#4 COUNTRY)
* 1970 "A Real Live Dolly" (live album) #154 U.S. (#32 COUNTRY)
* 1970 "Once More" #191 U.S. (#7 COUNTRY)*
* 1971 "Two of a Kind" #142 U.S. (#13 COUNTRY)
* 1971 "Golden Streets Of Glory" (#22 COUNTRY)
* 1971 "Joshua" #198 U.S. (#16 COUNTRY)
* 1971 "Coat of Many Colors" (#7 COUNTRY)
* 1972 "The Right Combination/Burning The Midnight Oil“ (#6 COUNTRY)
* 1972 "Touch Your Woman" (#19 COUNTRY)
* 1972 "Together Always" (#3 COUNTRY)
* 1972 "My Favorite Songwriter: Porter Wagoner" (#33 COUNTRY)
* 1973 "We Found It" (#20 COUNTRY)
* 1973 "My Tennessee Mountain Home" (#19 COUNTRY)
* 1973 "Love and Music" (#8 COUNTRY)
* 1973 "Bubbling Over" (#14 COUNTRY)
* 1974 "Jolene" (#6 COUNTRY)
* 1974 "Porter ‘n‘ Dolly" (#8 COUNTRY)
* 1974 "Love Is Like A Butterfly" (#7 COUNTRY)
* 1975 "The Bargain Store" (#9 COUNTRY)
* 1975 "In Concert" (koncertný album) (#19 COUNTRY)
* 1975 "Dolly: The Seeker/We Used To" (#14 COUNTRY)
* 1975 "Say Forever You‘ll Be Mine" (#6 COUNTRY)
* 1976 "All I Can Do" (#3 COUNTRY)
* 1977 "New Harvest - First Gathering" #71 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1977 "Here You Come Again" #20 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1978 "Heartbreaker" #27 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1979 "Great Balls of Fire" #40 U.S. (#4 COUNTRY)
* 1980 "Dolly, Dolly, Dolly" #71 U.S. (#7 COUNTRY)
* 1980 "Porter & Dolly" (#9 COUNTRY)
* 1980 "9 to 5 and Odd Jobs" #11 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1982 "Heartbreak Express" #106 U.S. (#5 COUNTRY)
* 1982 "Best Little Whorehouse in Texas Soundtrack" #63 U.S. (#5 COUNTRY)
* 1982 "The Winning Hand" #109 U.S. (#4 COUNTRY)
* 1983 "Burlap & Satin" #127 U.S. (#5 COUNTRY)
* 1984 "The Great Pretender" #73 U.S. (#7 COUNTRY)
* 1984 "Rhinestone (film soundtrack)" #135 U.S. (#32 COUNTRY)
* 1984 "Once Upon a Christmas" #31 U.S. (#12 COUNTRY)
* 1985 "Real Love (#9 COUNTRY)
* 1986 "Think About Love" (#54 COUNTRY)
* 1987 "Trio" #6 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1987 "Rainbow" #153 U.S. (#18 COUNTRY)
* 1989 "White Limozeen" (#3 COUNTRY)
* 1990 "Home for Christmas" (#74 COUNTRY)
* 1991 "Eagle When She Flies" #24 U.S. (#1 COUNTRY)
* 1992 "Straight Talk (filmový soundtrack)" #138 U.S. (#22 COUNTRY)
* 1993 "Slow Dancing With the Moon" #16 U.S. (#4 COUNTRY)
* 1993 "Honky Tonk Angels" #42 U.S. (#6 COUNTRY)
* 1994 "Heartsongs: Live From Home" (koncertný album) #87 U.S. (#16 COUNTRY)
* 1995 "Something Special" #54 U.S. (#10 COUNTRY)
* 1996 "Treasures" #122 U.S. (#21 COUNTRY)
* 1998 "Hungry Again" #167 U.S. (#23 COUNTRY)
* 1999 "Trio 2 (album)" #62 U.S. (#4 COUNTRY)
* 1999 "The Grass Is Blue" #198 U.S. (#24 COUNTRY)
* 2001 "Little Sparrow" # 97 U.S., #30 UK (#12 COUNTRY)
* 2002 "Halos & Horns" #58 U.S., #37 UK (#4 COUNTRY)
* 2003 "Just Because I'm A Woman: Songs of Dolly Parton" #55 U.S. (#6 COUNTRY)
* 2003 "For God And Country" #167 U.S. (#23 COUNTRY)
* 2004 "Live and Well" (live album) #161 U.S. (#22 COUNTRY)
* 2005 "Those Were The Days" #48 U.S. (#9 COUNTRY) UK POP #35 (#2 UK Country)
* 2008 "Backwoods Barbie" (bode vydaný 5. februára 2008)

 

Kompilace

 

* 1970 "The Best Of Dolly Parton" (RCA) (#12 COUNTRY)
* 1971 "The Best Of Porter Wagoner and Dolly Parton" (RCA) (#7 COUNTRY)
* 1972 "The World of Dolly Parton" (Monument)
* 1973 "Mine" (RCA/Camden)
* 1975 "I Wish I Felt This Way at Home" (RCA/Camden)
* 1975 "Best Of Dolly Parton (Vol. 2)" (RCA) (#5 COUNTRY)
* 1978 "In the Beginning" (Monument)
* 1982 "Dolly Parton's Greatest Hits" (RCA) #77 U.S. (#7 COUNTRY)
* 1987 "The Best There Is" (RCA)
* 1993 "The RCA Years" (RCA; boxed set)
* 1996 "I Will Always Love You and Other Greatest Hits" (RCA) (#47 COUNTRY)
* 1997 "A Life in Music - Ultimate Collection" #38 UK
* 1999 "Super Hits"
* 2001 "Gold - The Hits Collection" #23 UK
* 2001 "Mission Chapel Memories: 1971 - 1975" (Raven)
* 2003 "Ultimate Dolly Parton" #130 U.S., #17 UK (#20 COUNTRY)
* 2005 "The Essential Dolly Parton" (RCA/Legacy)
* 2006 "The Acousitc Collection: 1999-2002" (Blue Eye/Sugar Hill)
* 2007 "The Very Best of Dolly Parton" #8 UK
* 2007 "The Very Best of Dolly Parton, Vol. 2"
* 2007 "16 Biggest Hits"

 

Filmografie

 

* 9 to 5 (1980)
* The Best Little Whorehouse in Texas (1982)
* Rhinestone (1984)
* Ocelové magnólie (1989)
* Straight Talk (1992) - Haló, tady Shirlee (1992)
* The Beverly Hillbillies (1993)
* Frank McKlusky, C.I. (2002)
* Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous (2005)

 

Televize


Televizní filmy

 

* A Smoky Mountain Christmas (1986)
* Wild Texas Wind (1991)
* Big Dreams and Broken Hearts: The Dottie West Story (1995)
* Naomi and Wynonna: Love Can Build a Bridge (1995)
* Get To The Heart: The Barbara Mandrell Story (1997)
* Unlikely Angel (1996)
* Blue Valley Songbird (1999)
* Jackie's Back (1999)

 

Televizní seriály

 

* Heavens to Betsy (1994)
* Hannah Montana (2006)

 

Dokumenty

 

* The Nashville Sound (1970)
* Heartsong (1994)
* CMT Backstory- Dolly Parton (2001)
* Our Country (2002)
* Uncut: The True Story of Hair (2002)
* Travel Channel American Roadtrip: Dollywood (2002)
* E! True Hollywood Story- Dolly Parton (2005)
* Chasing Rainbows (2005)
* A&E Biography- Dolly Parton (2006)
* CMT Greatest Moments - Dolly Parton (2006)
* For the Love of Dolly - Dolly Parton (2006)

 

Dolly Parton - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy

song
Dolly Parton 5 To 9 akordy noty tab text,
Dolly Parton Around Here akordy noty tab text,
Dolly Parton Backwoods Barbie akordy noty tab text,
Dolly Parton Get Out And Stay Out akordy noty tab text,
Dolly Parton Heart To Hart akordy noty tab text,
Dolly Parton Here For You akordy noty tab text,
Dolly Parton Change It akordy noty tab text,
Dolly Parton I Just Might akordy noty tab text,
Dolly Parton Let Love Grow akordy noty tab text,
Dolly Parton Nine To Five akordy noty tab text,
Dolly Parton One Of The Boys akordy noty tab text,
Dolly Parton Shine Like The Sun akordy noty tab text,