Rock  *  Pop  *  Folk  *  Country  *  Jazz  *  Blues  *  Bluegrass  *  Metal  *  Vážná hudba

Filtry

nástroje

Karel Plíhal (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)
 

Karel Plíhal (* 23. srpna 1958 Přerov) je český kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér.

 

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem (ačkoliv nemá žádně hudební vzdělání). Na kytaru hraje od 15 let. Nejprve hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund. Karel Plíhal je čtyřnásobný držitel ceny soutěžního hudebního festivalu Porta.

 

Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Utrpení Dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.

 

V roce 2006 vydal výběr svých básniček Jako cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka, na rok 2007 vyhlásil koncertní pauzu a plánuje vydat nové album Vzduchoprázdniny.[1]

 

Diskografie

 

* Karel Plíhal (1985)
* Imaginární hospoda (1986) – EP spolu se Slávkem Janouškem a Nerezem
* Karel Plíhal…Emil Pospíšil… (1989)
* Karel Plíhal 1985-89 (1992) – souborné vydání dvou předchozích desek
* Takhle nějak to bylo... (1992)
* Králíci, ptáci a hvězdy (1996)
* Sova sněžná (2000) – singl
* Kluziště (2000)
* Rok ďábla (2002) – soundtrack stejnojmenného filmu, Plíhal ale zastoupen málo
* Nebe počká (2004) – písňové texty Josefa Kainara
* Karel Plíhal v Telči (2005)
* Karel Plíhal v Olomouci (2005)

 

Písní Vosa je také zastoupen na sampleru 50 miniatur (2007).


Bootlegy

 

* Plíharmonyje (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)
* Mávej, mávej (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)

 

Karel Plíhal (Z Wikipedie, otevřené encyklopedie)
 

Karel Plíhal (* 23. srpna 1958 Přerov) je český kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér.

 

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem (ačkoliv nemá žádně hudební vzdělání). Na kytaru hraje od 15 let. Nejprve hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund. Karel Plíhal je čtyřnásobný držitel ceny soutěžního hudebního festivalu Porta.

 

Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Utrpení Dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary.

 

V roce 2006 vydal výběr svých básniček Jako cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka, na rok 2007 vyhlásil koncertní pauzu a plánuje vydat nové album Vzduchoprázdniny.[1]

 

Diskografie

 

* Karel Plíhal (1985)
* Imaginární hospoda (1986) – EP spolu se Slávkem Janouškem a Nerezem
* Karel Plíhal…Emil Pospíšil… (1989)
* Karel Plíhal 1985-89 (1992) – souborné vydání dvou předchozích desek
* Takhle nějak to bylo... (1992)
* Králíci, ptáci a hvězdy (1996)
* Sova sněžná (2000) – singl
* Kluziště (2000)
* Rok ďábla (2002) – soundtrack stejnojmenného filmu, Plíhal ale zastoupen málo
* Nebe počká (2004) – písňové texty Josefa Kainara
* Karel Plíhal v Telči (2005)
* Karel Plíhal v Olomouci (2005)

 

Písní Vosa je také zastoupen na sampleru 50 miniatur (2007).


Bootlegy

 

* Plíharmonyje (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)
* Mávej, mávej (záznam z koncertu, oficiálně nevydáno)

 

Karel Plíhal - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany, noty na nástroje basového klíče, škola hry na trubku

Karel Plíhal - noty, akordy, texty písní, taby

noty na klavír, noty na zpěv, akordy na kytaru, akordy na ukulele, noty na ukulele, noty na akordeon, noty tahací harmoniku, noty na altsaxofon, noty na banjo, noty na baskytaru, noty na Bb nástroje, noty na C nástroje, noty na Eb nástroje, noty na bicí nástroje, noty na cello, noty na čtyřruční klavír, noty na foukací harmoniku, noty na harfu, noty na harmoniku, noty na housle, noty na keyboard, noty na klarinet, noty na kytaru, noty na lesní roh, noty na pozoun, noty na trombón, noty na příčnou flétnu, noty na saxofon, noty na tenorsaxofon, noty na trubku, noty na varhany, noty na violu, noty na zobcovou flétnu, taby na banjo, taby na baskytaru, taby na kytaru, texty písní, noty na dobro, noty havajskou kytaru, noty na steel kytaru, noty na mandolínu, noty na kontrabas, taby na dobro, taby havajskou kytaru, taby na steel kytaru, taby na mandolínu, škola hry na kytaru, škola hry na klavír, škola hry na zobcovou flétnu, škola hry na příčnou flétnu, škola hry na fagot, škola hry na mandolínu, škola hry na banjo, škola hry na baskytaru, škola hry na saxofon, škola hry na ukulele, škola hry na pozoun, škola hry na bicí nástroje, noty na dudy, škola hry na dudy, škola hry na kontrabas, škola hry na varhany, noty na nástroje basového klíče, škola hry na trubku